Zo ontwikkel je de mindset van een winnaar

09-10-17
Iedereen heeft ups and dows, ook de allerbeste golfers ter wereld. Dit is precies waar zij zich onderscheiden van de rest. Het is vooral de manier hoe zij met tegenslagen en gebeurtenissen omgaan wat het verschil maakt. Zo ontdekte ook psycholoog Carol Dweck. Zij deed jarenlang onderzoek naar waarom sommige mensen doorzetten bij tegenslag, terwijl anderen zichzelf verliezen en hulpeloos reageren. Meerdere onderzoeken lieten overtuigend zien dat doorzetten voortkomt uit de manier waarop iemand naar zichzelf en zijn vaardigheden kijkt, “de mindset”. Uit haar onderzoeken bleek dat er twee verschillende soorten mindsets te onderscheiden zijn. Eén van mensen die vaak weinig presteren en zich slecht ontwikkelen en een mindset van mensen die veel presteren en zich goed ontwikkelen. Het mooie is dat ongeacht welke mindset je ook hebt, Dweck heeft aangetoond dat onze mindset veranderbaar en trainbaar is. Door het aannemen van de juiste mindset kunnen we onze prestaties positief beïnvloeden en onszelf ontwikkelen waardoor we kunnen bereiken wat we eerder voor onmogelijk hielden.

De soorten mindsets

Er zijn twee soorten mindsets: de zogenaamde GROEI MINDSET en STATISCHE MINDSET. Dweck ontdekte de volgende verschillen…

Statische mindset:

In de statische mindset ziet iemand zijn vaardigheden als een vaststaande eigenschap. Je hebt een bepaalde hoeveelheid talent en dat is het dan. "Je bent zoals je bent, dat gaat niet ineens veranderen". Enkele voorbeelden van mensen met eigenschappen van een statische mindset:

- Vermijden fouten.
- Gaan uitdagingen uit de weg.
- Doen zich beter voor dan ze zijn.
- Houden vast aan eigen kennis.
- Zien feedback als kritiek.
- Veranderen liever niet.
- Voelen zich bedreigd door succes van anderen.

Groei mindset:

In de groei mindset gaat iemand er daarentegen juist vanuit dat vaardigheden te ontwikkelen zijn. Door veel te oefenen en te leren van fouten word je ergens steeds beter in. “Hoe meer ik mijn best doe, hoe beter ik zal worden’’. Enkele voorbeelden van mensen met eigenschappen van een groei mindset:

- Willen continue leren.
- Gaan uitdagingen aan.
- Leren van de kritiek van anderen.
- Gaan door als het tegen zit.
- Durven te veranderen en te vernieuwen.
- Zien fouten als leermomenten.
- Raken geïnspireerd door het succes van anderen.

Hoe train je de juiste mindset?

Er zijn 4 belangrijke bouwstenen waardoor je een ijzersterke groeimindset kunt opbouwen; WILLEN, KUNNEN, DURVEN, DOEN!

1. WILLEN

Het begint bij je motivatie. Wat wil je bereiken? Wat is je doel? Waar wil je elke dag voor uit je bed komen en je kont eraf werken om uiteindelijk je droom te bereiken? Niks komt vanzelf, hoe talentvol je ook bent. Er is geen snelle weg naar succes. Je moet er heel hard voor werken en om dat vol te houden moet je er echt, maar dan ook echt voor willen gaan. Je moet bereid zijn om door periodes heen te gaan waar het minder gaat. Juist dan je doel in het vizier te houden en daarvoor te blijven gaan, hoe uitdagend het soms ook lijkt. Jouw motivatie is de brandstof voor je golfprestatie!

2. KUNNEN

Je kan wel iets willen, maar kun je het ook? Om je doelen te halen heb je vaardigheden nodig. Je moet over een bepaalde techniek beschikken, je moet fysiek fit genoeg zijn, je moet tactisch slim genoeg kunnen spelen, je moet mentaal sterk genoeg zijn. Hulp van buitenaf is belangrijk, maar jij bent de enige die het tot een succes kan maken. Om iets echt te kunnen is het belangrijk dat jij bereid bent om nieuwe dingen te proberen en te leren zodat je kunt veranderen. Wil je verbeteren dan zal je namelijk iets anders moeten doen, anders blijft alles hetzelfde. Het gaat niet altijd leuk en makkelijk zijn, maar houd vol en uiteindelijk kun je het!

3. DURVEN

Het is belangrijk dat je bereid bent om fouten te durven maken. Je kunt namelijk niet iets continue perfect doen. Beter worden gaat met vallen en opstaan. Het gaat erom wat jij leert van je fouten zodat je het de volgende keer beter kunt. De mindset van een winnaar is altijd gericht op wat hij kan leren zodat hij kan blijven groeien. Ga het niet uit de weg als iets niet goed gaat, of als je bang bent dat het mis gaat. Ga altijd de uitdaging met jezelf aan, juist dan leer je hoe het beter kan en dat is de enige manier om sterker te worden. Als je altijd iets leert, WIN je altijd!

4. DOEN

Winnaars blijven iets net zo lang doen tot het ze lukt. Wil je echt de beste worden en je doelen bereiken? Dan moet je continue in actie blijven. Je kunt nog zo veel geleerd hebben en iets weten, maar als je er vervolgens niks mee doet heb je er niks aan. Alleen als je in actie komt word je er beter in. Werk hard, leer steeds wat er beter kan en haal alles eruit wat erin zit. Verliezers hebben een excuus om iets niet te doen, winnaars doen het gewoon!

SCHRIJF JE NU IN VOOR MIJN MASTERCLASS “DE 5 MENTALE PRINCIPES” OF VRAAG EEN PRIVETRAINING AAN…
share