Zo wil je deze winter trainen om volgend seizoen goed te presteren

27-11-17

De winter is aangebroken. Dit betekent minder spelen en even geen (belangrijke) wedstrijden. De perfecte periode om je golfspel aan te pakken en je nieuwe seizoen in de steigers te zetten. Evalueren, nieuwe doelen stellen en een goed plan uitwerken.

Je succes voor aankomend seizoen is nu in de maak…

Veel (top)golfers zijn op dit moment keihard aan het trainen, vaak in de sportschool te vinden en maken veel uren op de drivingrange. Niet voor niks, als je nu investeert in het versterken van je vaardigheden ben je een sterkere golfer als het seizoen weer begint. Of toch niet…?

Hard werken pakt verkeerd uit als je niet hard werkt met de juiste aanpak

Je kan nog zoveel investeren in het verbeteren van je spel, maar als je niet op de goede manier traint kan je zelfs het tegenovergestelde bereiken. Ik zie veel (top)golfers die serieuze meters maken, maar in de praktijk komt het er niet uit. Fysiek sterker en technisch beter, maar de resultaten in wedstrijden blijven achter. Met oefenen lukt het goed, maar in de wedstrijd is de controle minder. De reactie is vaak technisch nog harder trainen. Maar vaak is het hoe harder er wordt getraind, hoe slechter het gaat...

Train gericht

Wil je tijdens het wedstrijdseizoen goed presteren, dan zal je nu al prestatiegericht moeten trainen. Juist in de winter kun je hiermee het verschil maken. Presteren is namelijk niet iets wat je overkomt, het is iets wat je kunt voorbereiden. Het blijft me verbazen hoe weinig (top)golfers hier daadwerkelijk mee bezig zijn. Iedereen wil goed presteren, maar gericht klaarstomen doen er maar weinig.

Wedstrijdomstandigheden nabootsen

Wedstrijdgericht trainen vraagt om wedstrijdomstandigheden nabootsen. Een van de belangrijkste factoren hierbij is trainen met een “consequentie”. Nooit zonder gevolgen ballen slaan naar hetzelfde target, nee, mindere slagen moeten worden afgestraft net als in de wedstrijd. Je wilt de omstandigheden creëren zoals in de wedstrijd, zodat je vervolgens je vaardigheden kunt leren toepassen zoals je wilt in de wedstrijd.

Hierbij twee voorbeeld trainingen…

Training 1: “één, twee, drie pressure putts”

Pressure putts 1: Leg 10 ballen in een cirkel rond de hole op een afstand van 1 putterlengte. Speel 9 van de 10 ballen in de hole. Als het je is gelukt mag je door naar “pressure putts 2”. Als het niet lukt blijf je net zo lang staan tot het is gelukt.

Pressure putts 2: Leg nu 10 ballen op een afstand van 2 putterlengtes in een cirkel rond de hole. Nu moet je 7 van de 10 ballen in 1 keer in de hole spelen. Als dat wederom is gelukt mag je door naar “pressure putts 3”. Lukt het niet, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen bij “pressure putts 1”!

Pressure putts 3: Leg nu 10 ballen op een afstand van 3 putterlengtes van de hole in een cirkel. Lukt het om 6 van de 10 ballen in de hole te spelen, dan heb je de oefening volbracht! Lukt het niet, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen bij de eerste afstand!

Dus, telkens als je niet voldoet aan de doelstelling moet je weer helemaal terug naar “pressure putts 1”!

Training 2: “Swing 4 op een rij”

Kies een doel om op te mikken achterop de drivingrange, bijvoorbeeld de verste vlag. Pak vervolgens een kort ijzer, een midden ijzer, een fairway wood/hybride en je driver uit de tas. Speel met elke club een bal richting het gekozen target. Elke bal moet binnen 10% marge eindigen van de afstand die je normaal gesproken speelt met elke club.

Dus bijvoorbeeld…

PW afstand normaal 100 meter = binnen 10 meter van het doel spelen (5 m links, 5 m rechts)
Ijzer 7 afstand 140 meter = binnen 15 meter van het doel spelen (7,5 m links en 7,5 m rechts)
Hybride afstand 200 meter = binnen 20 meter van het doel spelen (10 m links en 10 m rechts)
Driver afstand 250 meter = binnen 25 meter van het doel spelen (12,5 m links en 12,5 m rechts)

Zodra het op één van de afstanden niet lukt om een bal binnen de gestelde marge te spelen, moet je weer helemaal opnieuw bij de eerste afstand beginnen! Lukt het jou om 4 ballen achter elkaar binnen de 10% marge te spelen?

Zijn de doelstellingen te makkelijk of moeilijk? Dan kun je de doelstellingen natuurlijk altijd aanpassen. Dat is per niveau verschillend. Zorg altijd dat de doelstelling net boven je eigen kunnen ligt. Het mag echt wel even moeite kosten. Juist als je het moeilijker maakt dan de wedstrijd, dan is het in de wedstrijd alleen maar makkelijker…

Door de consequentie in bovenstaande voorbeeldtrainingen zal je merken dat er steeds een bepaalde mate van druk bij komt kijken. Er staat bij elke bal iets op het spel en dat is precies waar het om gaat. Dit is de omstandigheid waarin je jezelf kunt trainen om beter te presteren in de wedstrijd. Natuurlijk is het doen van technische drills en oefeningen gedurende de winter ook belangrijk, maar besteed altijd een gedeelte van je trainingstijd aan prestatiegericht trainen. Maak geen onderscheid tussen trainingen en wedstrijden en je zal ook geen onderscheid ervaren…

Wil je weten hoe jij jezelf mentaal nog gerichter kunt trainen en wat voor jou persoonlijk belangrijk is? Vraag dan een proeftraining aan! TOPAMATEUERS, JEUGD TOP AMATEURS EN PLAYING PROFESSIONALS kunnen altijd een GRATIS MENTALE SCREENING doen. Klik hier en laat je gegevens achter dan neem ik contact met je op!

share