Zenuwen op de eerste tee, zo blijf je ze de baas...

05-07-21


Het is iets dat we allemaal hebben, ook topspelers. Spanning op de eerste tee. Je staat op het punt om aan iets nieuws te beginnen en je weet niet wat je precies kunt verwachten. Dit brengt een bepaalde mate van spanning met zich mee. Iets wat je scherp zou moeten zetten om goed te presteren, maar als de spanning te veel wordt kan het vervelende gevolgen hebben voor je golfspel. Een te hoge spierspanning kan de uitvoering van je slagen en een goede start van je ronde om zeep helpen. Gebruik de kracht van je verbeelding en geef je volgende ronde een succesvolle start!


Verbeeld wat je wilt


Als je vaker in een situatie bent geweest en je weet wat je kunt verwachten, scheelt dit in hoe comfortabel je jezelf voelt in de situatie. Hoe vaker je op de eerste tee af slaat, hoe beter je met de situatie kunt omgaan. Toch kan dit bij meerdere negatieve ervaringen ook een flinke uitdaging zijn. Bij meerdere misslagen op de eerste tee kan de angst en spanning extra worden gevoed. Vervolgens ga je steeds meer opzien tegen de eerste afslag. Onbewust speel je vooraf een negatief scenario in je hoofd af en nog voor je de eerste tee opstapt staat het lichaam al onder extra spanning. De oplossing? Draai het negatieve filmpje in je hoofd om! Gebruik de kracht van je verbeelding om het positieve plaatje in je hoofd te prenten zodat het lichaam weer kan ontspannen. Onze verbeelding stelt ons in staat om de ideale gebeurtenis in gedachten af te spelen zonder dat we ons daadwerkelijk fysiek in de situatie bevinden. Omdat ons brein geen onderscheid maakt tussen realiteit en onze eigen verzinsels, is het perfect om het brein positief te laten wennen aan de situatie die ons te wachten staat. 


Golf als een acteur


Acteurs zijn meesters in verbeelden. Zij kruipen vooraf volledig in de rol van de persoon die ze spelen. Ze beleven de situaties waar ze in terecht zullen komen, hoe ze zich op dat moment willen voelen, hoe ze zich willen gedragen, hoe ze interactie hebben met medespelers etc. Door zich vooraf helemaal in te leven in hun rol zijn ze in staat om vervolgens een ogenschijnlijk levensechte gebeurtenis na te spelen.


Oefen overal

Net als een acteur kun je jezelf voorbereiden op hoe je wilt spelen op de eerste tee. Zie in gedachten voor je hoe het zal gaan; de omgeving, de mensen, hoe de omgeving van de hole eruitziet, hoe je jezelf wilt voelen en natuurlijk hoe je de slag gaat uitvoeren. Maak de verbeelding zo levensecht mogelijk en speel de situatie meerdere keren achter elkaar af. Voel het vertrouwen waarmee je boven de bal staat en hoe ontspannen en vloeiend je de swing maakt. De kracht van herhaling is hierbij essentieel, hoe vaker je het oefent hoe positiever de link in het brein. Verbeelding is een ideale manier om te oefenen, want je bent niet plaatsgebonden. Oefen dagelijks in de auto, op het werk, thuis, of waar dan ook. Pas het ook toe op andere situaties waar je moeite mee hebt en je zult merken dat je beter bent voorbereid en met meer rust en vertrouwen de baan in gaat. 


Nieuwsgierig naar meer handvatten om jezelf mentaal te trainen en met focus en vertrouwen te spelen? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar in mijn Masterclass "Het mentale gameplan". Klik hier voor meer informatie! share