Vorm van de dag

03-10-21


Voormalig nummer 1 van de wereld Dustin Johnson zei het al eerder: “Golf is a weird sport. Some days you got it, some days you don’t”. 


Sommige dagen gaat golfen vanzelf en andere dagen is het hard werken. Het is een fenomeen waar we allemaal tegenaan lopen. Maar pas op dat je deze tijdelijke momenten van mindere controle niet te serieus neemt, voor je het weet raak je echt de controle kwijt. 


Geen dag hetzelfde


Ook al speel je op dezelfde golfbaan, toch is geen dag hetzelfde. We zien het op het hoogste niveau. Afgelopen week was er een speler op de Challenge tour die op de eerste dag 74 slagen deed over zijn eerste ronde en de volgende dag geschiedenis schreef als eerste Europese speler met een score van 58 slagen. 


Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar je herkent dit fenomeen zeker zelf ook. De ene dag speel je geweldige slagen en de andere dag ben je overal en nergens. 


Hoe kan dat toch? 


Een deel blijft onverklaarbaar, maar er zijn wel degelijk zaken die van dag tot dag wisselen. Ons lijf is elke dag anders, ons brein functioneert elke dag anders en onze emoties wisselen dagelijks…


Soms is het een bepaalde stijfheid in het lichaam waarmee we opstaan die de timing in onze swing om zeep helpt. Soms is het een gebeurtenis op het werk of privé waardoor we onbewust te veel in ons hoofd zitten. Of zijn we simpelweg emotioneel sneller geprikkeld of gespannen. 


Er zijn veel zaken die van dag tot dag wisselen waar we ons niet direct bewust van zijn. Juist deze zaken kunnen heel veel invloed hebben, ook al lijkt dit op het oog niet zo. Toch is het zo. Maar het feit dat we er niet heel erg bewust van zijn maakt het wel lastig. 


Accepteer het en geef je eraan over 


Voorkom dat je spel van kwaad tot erger gaat. Het allerbelangrijkste is dat je accepteert dat golf wisselt van dag tot dag. Het hoort er simpelweg bij en je kunt het maar beter omarmen en jezelf eraan over geven. 


Hoe minder weerstand je geeft op de dagen dat het niet loopt, hoe beter je het ervan afbrengt. Wie zich laat meeslepen door de mindere momenten zal alleen maar forceren en meer fouten maken. 


Natuurlijk is dit uitdagend en zeker niet makkelijk. Maar als je alleen al bewust bent dat het een onderdeel is van het spel zal het meer rust geven. Hierdoor behoudt je zoveel mogelijk de rust mentaal en blijft er meer rust in je spel.


Natuurlijk zijn er op de mindere dagen ook altijd nog goede slagen en onderdelen in het spel die wel beter gaan. Focus hierop en kijk hoe je eventueel strategisch andere keuzes kunt maken. Sla bijvoorbeeld met een andere club af als je merkt dat je driver niet loopt, speel meer naar de ruimtes op de green i.p.v. naar de vlag. Het gaat allemaal om meebewegen met je vorm van de dag. Zie het als onderdeel van het spel. Stiekem kan golf juist op de mindere dagen heel erg leuk zijn. Juist door het beste ervan te maken en je spel bij elkaar te houden…


Succes! Wil je meer weten over hoe je jezelf mentaal kunt trainen en constanter kunt spelen? Schrijf je in voor mijn Masterclass “Het mentale gameplan” op 6 november! share