MET DEZE MINDSET MAAK JE MEER PUTTS

29-05-21


Putten, het is het onderdeel waar uiteindelijk de score wordt bepaald. Je kunt nog zulke goede ballen van de tee slaan of goede approaches hebben, maar als je het op de green niet goed kunt afronden kom je niet tot scoren. Niet voor niks zien we dat de beste golfers in de wereld het dan ook vaak mentaal lastig hebben met de putter in de hand. De spanning om te scoren is op dit onderdeel het grootst en een klein foutje in de beweging kan al zorgen dat de bal net niet de hole in rolt. Gebeurt dit een aantal keer achter elkaar dan ligt meer twijfel en spanning op de loer. Voor je het weet is de controle ver te zoeken.


Focus op score is killing voor je controle…


Ik zie het vaak gebeuren, zichtbare spanning en een gestuurde beweging zodra iemand voor birdie putt of voor een goede score. Terwijl als ik vervolgens iemand een vergelijkbare putt voor een tripple bogey zie spelen, ziet alles er ineens veel meer ontspannen uit. Golfers laten zich vaak onbewust leiden door het “moeten maken” van een putt. De wetenschap dat er wat vanaf hangt beïnvloed de manier waarop een bal gespeeld wordt. Ditzelfde geldt als iemand meerdere keren een korte putt heeft gemist, de associatie dat het weer kan gebeuren stimuleert een onbewuste reactie waardoor het lichaam minder vrijuit beweegt. 


Focus niet op de score, focus op de weg er naartoe!


Het is de truc om het resultaat los te laten en de focus te verplaatsen naar datgene dat ervoor nodig is om een bal de hole in te spelen. Hoe? Stel jezelf de vraag: “Wat is de afstand en over welke lijn moet ik spelen om de bal in de hole te rollen?”. Deze vraagstelling helpt om in gedachten een beeld te vormen van hoe je moet mikken en met welke snelheid de bal gespeeld moet worden. Dit positieve plaatje in je hoofd zorgt vervolgens dat je een gerichtere beweging kunt maken. Je puttingstroke zal vloeiender zijn waardoor de bal eerder de hole in rolt. Juist omdat je puur en alleen gericht bent op je taak en het doel. Vergeet de score, dit leidt alleen maar af van wat je moet doen om een score te maken. Focus op de juiste lijn en snelheid zodat je daarop kunt gaan bewegen. 


Succes met toepassen! Ps. Nieuwe data voor mijn Masterclass Het Mentale Gameplan staan online. Klik hier voor meer info en aanmelden. 
share