Het geheim van "constant" golf

16-10-17

Het is een vraag die alle golfers wel bezig houd: “Hoe kan ik constanter spelen?”. Als de ene dag alles vanzelf gaat, moet het de andere dag toch ook kunnen? Toch wijst de praktijk anders uit. Golf gaat met pieken en dalen en geen dag is hetzelfde. Dit ervaart niet alleen de gemiddelde golfer, maar we zien het ook terug bij spelers op het hoogste niveau. Golf is een inconsistent spel. Accepteer het, want dat is de basis om constanter te kunnen spelen... 

Er is continue variatie

Elke slag in de baan varieert. De ligging van de bal, de afstand naar het doel, de weersomstandigheden, de spelsituatie. Daarnaast wisselt ook onze mentale en emotionele gemoedstoestand. Maar ook onze techniek. Tegenwoordig met analyseapparatuur zoals bijvoorbeeld Trackman kunnen we zien dat geen enkele beweging exact hetzelfde is. Zelfs bij spelers op de tour in de weken wanneer ze toernooien winnen. We zien een aantal vrij constante waarden als we kijken naar bijvoorbeeld hun zwaaipatroon en het raken van de bal, maar daarentegen is een gemene deler bij spelers ook dat het clubblad in de beweging behoorlijk varieert. De ene bal vertrekt net wat beter op lijn dan de ander en er zit de ene dag net wat meer curve op de bal dan de andere dag.

Accepteer de inconsistentie

In essentie is golf een variabel spel, het is simpelweg onderdeel van de sport. Toch is dit een hele uitdaging voor golfers om te accepteren. De meeste golfers kunnen niet begrijpen dat ze de ene bal perfect slaan en de volgende bal weer minder. Of dat de ene dag alles vanzelf gaat en je de andere dag moet werken om alles bij elkaar te houden. De meeste golfers hebben de neiging om continue te willen anticiperen op wat er gebeurt. Bijna een chronische neiging om zichzelf steeds aan te passen zodra het resultaat maar even wisselt. Als het ene niet lukt, gelijk weer iets nieuws proberen om te kijken of het op die manier wel lukt. Continue op zoek naar controle, op zoek naar de “holy grale”. Wat je hiermee eigenlijk doet is alleen maar meer variatie aan het toch al variabele spel toevoegen. In tegenstelling tot meer constantheid, wordt het spel alleen maar minder en minder constant.

Creëer vastigheid in de variatie

Ondanks alle variabelen in de golfsport, is het zeker mogelijk om meer constantheid in je spel te krijgen. Wie kan accepteren dat inconsistentie bij de golfsport hoort is al een heel eind. De grote winst daarna zit in je aanpak. De truck is om te zorgen dat je constant leert handelen in de continue variërende setting van golf. Zorg voor een vaste aanpak in je techniek, creëer een vaste voorbereidingsroutine bij elke slag, doe altijd dezelfde warming-up, speel met dezelfde ballen en gebruik dezelfde materialen enz... Blijf zoveel als mogelijk bij vaste waardes in je aanpak, wat er ook gebeurt. Het is geen garantie dat je constant speelt, maar de kans is groter dan wanneer je constant wisselt in je aanpak. Blijf wel flexibel in je tactische benadering. Dit is juist waar topspelers zich onderscheiden van anderen op de dagen dat ze minder goed spelen. Accepteer je “vorm van de dag” en kijk hoe je daarmee het beste de baan kunt spelen. Mindere dagen horen bij het spel. Speel goed de ruimtes in de baan aan en kijk welke slagen of clubs wel goed gaan zodat je die kunt inzetten. Verander verder niks aan je aanpak en het kan zomaar weer klikken zoals het eerder met dezelfde aanpak ook heeft gedaan. Een constante aanpak is de basis voor constante resultaten!

WIL JE MEER HANDVATTEN VOOR JE GOLFSPEL? SCHRIJF JE NU IN VOOR MIJN MASTERCLASS “DE 5 MENTALE PRINCIPES” OF VRAAG EEN PRIVETRAINING AAN…
share