HET GEHEIM VAN CONSTANT GOLF

04-09-21


Bijna elke golfer streeft het na, constant golf spelen. Immers wie de bal op een constante manier weet te raken en de bal constant op de juiste plek speelt, zal ook constante scores kunnen maken. Ben jij ook op zoek naar constant golf? Zoek dan niet verder! Ik leg je het geheim uit…


Het geheim is heel erg simpel: CONSTANT GOLF BESTAAT NIET!


Het is misschien wel de grootste mythe in golf, maar constant golf bestaat simpelweg niet. Het enige eerlijke verhaal is dat golf in de basis een heel inconsistent spel is. Geen dag is hetzelfde, geen swing is hetzelfde en ook ons gevoel wisselt elke dag. Kijken we naar de beste golfers in de wereld dan zijn ook zij absoluut niet constant. De foutmarge bij hen is weliswaar kleiner, maar ook zij lopen tegen flinke spelwisselingen aan. De ene week wint een speler een toernooi en de andere week missen ze de cut. 


Golf is een inconsistent spel en je kunt het maar beter omarmen. Want iedereen die constant golf nastreeft riskeert namelijk extra spelproblemen. Wie vecht tegen mindere slagen zal alleen maar forceren en helpt misslagen juist in de hand. 


DIT IS WAT TOPSPELERS DOEN…


De truc is om misslagen te accepteren en te zien als onderdeel van het spel. Het hoort erbij. De winst zit in mentaal rustig blijven en kijken hoe je jezelf kunt herstellen na een mindere slag. Dat is waar topspelers op gefocust zijn. Alle focus op hoe je een bal weer in positie kunt krijgen en de uitdaging zien om terug te komen in het spel. Het mooiste voorbeeld hiervan is van golflegende Seve Ballesteros. Hij sloeg ontzettend scheef vanaf de tee, maar zijn herstelslagen waren ongekend. Of hij nu in het bos lag of in diepe rough, hij zag het als een uitdaging en spel om vanuit de meest moeilijke posities alsnog een score te maken. Hij wist als geen ander, het gaat niet om vechten tegen misslagen maar kijken hoe je het op kunt lossen. 


Uiteraard zijn topspelers natuurlijk wel meer dan gemiddeld herhaalbaar met hun techniek. Ze maken minder grote fouten en het is dan ook zeker nuttig om te werken aan een herhaalbare golfswing. Het helpt ook zeker om datgene waar je wel constant in kunt zijn zo goed mogelijk hetzelfde te doen. Denk aan vaste gewoontes en routines bij elke slag. Constant zijn in hoe je handelt stimuleert constantere slagen. Maar staar je dus niet blind op perfect en constant golf, de foutmarge zal er altijd zijn!


Wat vooral helpt is de mentale acceptatie dat golf altijd een mate van inconsistentie met zich meebrengt. Zie het als een spel om hier het beste van te maken. Speel met de mindset van Seve Ballesteros.share