Golf is een marathon, geen sprint

20-11-17

De grootste comeback overwinning van dit jaar is toch wel die van Justin Rose een paar weken terug in het laatste WGC toernooi van dit jaar in Shanghai. Het lukte hem om acht slagen achterstand op Dustin Johnson (de nummer 1 van de wereld) goed te maken en zelfs met twee slagen voorsprong te winnen. "It"s the kind of a day you hope for - dream for. The beginning of the day I was playing for second, at the end of the day I was holding the trophy".

Het is pas over als het klaar is

Naast het voorbeeld van Justin Rose zijn er nog oneindig veel meer voorbeelden van spelers met bizarre comebacks en ongetwijfeld ken jij er ook een paar? Of misschien heb je het zelf wel eens gehad? Een ronde waar je slecht begon en toch nog een goede score binnen bracht? Of een matchplay partij waar je ver achter stond en toch nog wist te winnen? Of misschien juist een wedstrijd waar je niet goed scoorde, maar toch nog heel hoog eindigde omdat andere golfers ook niet goed speelde? Dat je achteraf dacht, “Wat als ik hier en daar wat meer mijn beste had gedaan, dan had ik zelfs nog kunnen winnen, of de CUT kunnen halen”.

Het gaat om het gemiddelde

In golf maakt het niet uit of je heel de dag geweldige drives slaat of een aantal mooie putts holed, als je het op andere fronten laat liggen kan je alsnog een slecht eindresultaat hebben. Het gaat erom wat je gemiddeld over de hele ronde doet, wat bepaald hoe goed je eindigt. Dit is precies waar een speler als Justin Rose zich heel bewust van is en ook echt als mentale kracht gebruikt. Hij is in staat om geduldig te blijven en elke slag met dezelfde aandacht te benaderen en elke slag weer te zien als een nieuwe kans. Veel spelers laten zich verleiden door frustraties als het niet goed gaat of worden ineens heel euforisch als het wel goed gaat, of maken de ene slag belangrijker dan de ander. Bijvoorbeeld bij een birdie putt ineens de lijn aan alle kanten bekijken, terwijl bij een putt voor triple bogey de bal zonder aarzelen naar de hole wordt geslagen. Al dit soort emotionele en mentale wisselingen brengen wisselingen in hoe je handelt op de baan. In golf hebt je juist een lange adem nodig en wil je mentaal zo constant en rustig mogelijk blijven. Net als in een marathon wil je niet het ene moment veel harder rennen dan het andere moment, het gaat om je constante gemiddeld tempo waardoor je uiteindelijk de snelste zal zijn. Een paar mooie slagen of een paar slechte slagen zeggen niet zoveel, het gaat om de optelsom aan het einde.

Zie elke hole als een nieuwe uitdaging

Het is natuurlijk ook wel een uitdaging in golf om een hele ronde lang of een heel toernooi lang rustig, geduldig en gefocust te blijven. Een goede manier om dit beter vol te houden is om de ronde op te delen in allemaal kleine uitdagingen. Zie elke hole als uitdaging om van je afslag tot je laatste putt met dezelfde aandacht en focus de bal te spelen. Stel het echt als doel en evalueer na elke hole of je het doel gehaald hebt. Meet het ook voor jezelf. Telkens wanneer je het doel haalt zet je een vinkje bij de hole op je scorekaart, als het je niet is gelukt zet je geen vinkje. Hoeveel holes lukt het jou om een vinkje te halen? Door op deze manier te trainen zal je merken dat je mentaal makkelijker een hele ronde geduldig en gefocust kan blijven. Dit is uiteindelijk de basis om over een hele ronde beter te presteren. Oefen het vooral gedurende de winter zodat het echt in je systeem zit wanneer het nieuwe seizoen begint. Wie weet heb jij aankomend seizoen dan ook een Justin Rose comeback verhaal…

share