Denken is vergif voor je golfswing!

02-07-20


Denk jij erover na als je iets in de prullenbak gooit, of hoe je moet lopen als je de trap op loopt, of hoe je moet trappen als je aan het fietsen bent? Als het goed is ben je helemaal niet bewust bezig met deze handelingen als je ze uitvoert. Sterker nog, dit geldt voor 97% van al onze handelingen en gedrag blijkt uit onderzoek. Het is ons onderbewuste brein die zorgt dat we voor het overgrote deel allerlei handelingen goed kunnen uitvoeren zonder dat we erover na hoeven te denken. Sterker nog, wie erover nadenkt zal merken dat handelingen ineens minder goed worden uitgevoerd. Bewuste aandacht zorgt namelijk voor verkramping en verstoring van de aansturing van ons lichaam. Toch is dit precies de fout die veel golfers maken, ook op topniveau. Denken tijdens het slaan van de bal, het is vergif voor je golfswing…

Hoe ons (golf)brein werkt


In ons brein kunnen we simpel gezegd onderscheid maken dus twee belangrijke gebieden, dit noem ik het “bewuste brein” en “onderbewuste brein”. Ons bewuste brein is het gebied dat werkt op het begrijpen van een beweging zodat we het kunnen omzetten tot een beweging. Je gebruikt het om nieuwe bewegingen en soorten slagen te leren en ook om spelsituaties in te schatten en tactisch goede keuzes te maken. Het enige dat het bewuste brein niet kan is ons lichaam direct aansturen op een beweging, dit doet ons onderbewuste brein. Het bewuste brein communiceert wel met het onderbewuste brein, maar het kost tijd om informatie door te geven. Dit zorgt dat het onderbewuste brein het lichaam uiteindelijk niet snel en gericht kan aansturen. Het onderbewuste brein houdt namelijk niet echt van denken. Het functioneert het beste op basis van visualisatie van beelden of gevoel. Op deze manier kan het ontzettend snel communiceren naar het lichaam. Dit moet ook wel als je kijkt hoe efficiënt en vloeiend de beste golfers in de wereld de snelle en krachtige beweging van de golfswing kunnen uitvoeren. Maar bijvoorbeeld ook hoe snel de beste formule 1 coureurs over het circuit racen, of hoe turners een oefening kunnen uitvoeren, of dansers een choreografie uitvoeren. 

Waar het bij veel golfers misgaat…

Veel golfers blijven tijdens het slaan van de bal nadenken over hoe ze de beweging moeten maken, ze blijven bewust van de beweging. Maar de tijd die nodig is om dit denken naar een efficiënte beweging te vertalen duurt te lang voor de snelle golfswing. Het gevolg is allerlei timing problemen en “sturen of forceren” tijdens de beweging. Wie op deze manier blijft spelen zal altijd tegen wisselingen in techniek aan blijven lopen en dus ook wisselingen in het resultaat. Zolang je bewuste aandacht blijft gebruiken kan het onderbewuste nooit zijn werk goed doen.  

Maak onderscheid tussen denken en doen!

Het is bij elke slag belangrijk om duidelijk onderscheid te maken in het gebruiken van je bewuste aandacht en het vertalen naar een onbewuste beweging. Dit is één van dé succesfactoren voor een goede uitvoering van een slag en het spelen van constant golf. De belangrijkste schakel hierin is verbeelding. 


Verbeelding is de brug tussen denken en doen. Bij verbeelding ga je de speelkeuze die je hebt gemaakt vertalen naar een plaatje van de slag in gedachten en het gevoel dat bij de specifieke slag past. Het verbeelden is natuurlijk bij elke slag anders, een chip geeft simpelweg een andere verbeelding dan een drive slaan. Door jezelf visueel en gevoelsmatig in te leven op de specifieke slag die je wilt spelen, reageert het lichaam specifiek op wat jij in gedachten hebt. Wie verbeelden goed doet tijdens “de oefenslag” spreekt zijn onderbewuste aan, dit is de basis om daarna tijdens het slaan de beweging met overtuiging en controle te kunnen laten gebeuren. 


Ga hiermee aan de slag


Zorg dat je bij elke slag in de baan eerst een duidelijke speelkeuze maakt en daarna een bewust moment inbouwt voor je oefenslag en het verbeelden van wat je wilt gaan doen. Visualiseer hoe je wilt dat de bal door de lucht gaat en op welk doel je wilt slaan, oefen gelijktijdig de beweging alsof je de bal in gedachten al speelt. Het ideale scenario in gedachten laten afspelen en daar volledig in opgaan alsof je met al je aandacht in een spannende film zit. Het is daarna een kwestie van jezelf goed opstellen bij de bal en het lichaam laten reageren op de verbeelding die je in gedachten hebt. 

Succes!


Wil je weten wat voor jouw persoonlijk de beste manier is om goed te verbeelden? Tijdens mijn Masterclass “Het mentale gameplan” doen we testen om te bepalen hoe jij moet verbeelden om je beste golf te kunnen spelen. 


share