10 tips om je matchplay tegenstander mentaal te verslaan

24-12-17

De kick-off van het golfseizoen staat altijd in het teken van de Matchplay competitie. Grote kans dat jij al flink in training bent hiervoor? Maar ben jij ook mentaal voorbereid op wat je straks te wachten staat? Het spelen tegen een directe tegenstander vraagt namelijk om een compleet andere benadering dan wanneer je voor je eigen score speelt. Het gaat allemaal om hoe je jezelf aanpast aan je tegenstander en de spelvorm die je speelt. Met de juiste matchplay mindset vergroot je de kans om van je tegenstander te winnen. Ik heb 10 tips voor je op een rijtje gezet die je hierbij gaan helpen...

1. Blijf bij je eigen spel


Er zijn veel situaties waarbij het handig is om in te spelen op het spel van je tegenstander. Maar het belangrijkste is om te focussen op je eigen sterktes. Laat je niet verleiden om mee te gaan in het spel van je tegenstander. Bijvoorbeeld door ineens heel erg aanvallend te gaan spelen omdat je tegenstander dat ook doet. Als je totaal iets anders doet dan wat je normaal zou doen, krijg je ook vaak een totaal andere uitkomst. Je stimuleert fouten. Blijf bij het spel dat je normaal ook zou spelen en waar je zeker van bent. Dit creëert mogelijkheden en dan komen de kansen vanzelf. Laat je tegenstander de fouten maar maken!

2. Zet je pokerface op

In poker kun je tegenspelers totaal op het verkeerde been zetten door hoe je fysiek en verbaal reageert tijdens het spel. Als golfer kunnen we hiervan leren. Wie koel en rustig reageert ondanks misslagen, geeft de tegenstander het signaal dat je mentaal sterk en in controle bent over de situatie. Wie zich laat gaan en heel emotioneel betrokken is bij wat er gebeurt, geeft een signaal van zwakte en instabiliteit af. Het kan je tegenstander extra kracht geven als hij door heeft dat je jezelf niet onder controle hebt. Houd dit in je achterhoofd en draai het zelfs om. Blijf gewoon vriendelijk lachen ook al maak je een misslag, je tegenstander zal de indruk krijgen dat je niet kapot te krijgen bent.

3. Speel hole voor hole

In matchplay gaat het niet om “elke slag telt”, het gaan om holes winnen. Zie elke hole als een nieuwe wedstrijd op zichzelf. Zie een paar mindere slagen en een verloren hole als een afgesloten wedstrijd. Je kan niks meer veranderen aan wat is gebeurt, je hebt alleen nog invloed op wat nog komen gaat. Zie elke volgende hole als een nieuwe kans. Gewoon weer opnieuw kijken hoe je het beste kan inspelen op de situatie. Het is natuurlijk handig om een speelplan te hebben, maar je moet ook kunnen inspelen op het moment, je vorm van de dag. Pas jezelf aan wanneer het niet goed gaat. Kijk per hole wat de beste manier is om te spelen binnen je eigen mogelijkheden.

4. Speel in je eigen tempo

Iedereen heeft een eigen loopritme en speeltempo. Een tegenstander kan sterk afwijken qua tempo en kan het zelfs expres beïnvloeden om je uit je spel te halen. Bewaak dat je nooit mee gaat in het tempo van je tegenstander, dit gaat vaak onbewust. Zorg dat je in je natuurlijke looptempo blijft lopen en doorloop je routine met dezelfde snelheid als je normaal zou doen. Waak voor overhaast handelen, hierdoor ontstaan fouten. Als je gewoon doet zoals je altijd zou doen, krijg je eerder dezelfde resultaten.

5. Verwacht het onverwachte

Het kan zomaar gebeuren dat jij op een par-3 je bal op 1,5 meter van de vlag slaat en je tegenstander de bal diep in het bos. In gedachten denk jij dat je al hebt gewonnen, maar wat als je tegenstander de bal vindt en vervolgens miraculeus in de hole chipt vanuit het bos? Dit kan zomaar een schrikeffect creëren waardoor je daarna totaal anders achter je putt staat. Zorg dat je jezelf niet laat overvallen door dit soort ongeachte gebeurtenissen. Stel jezelf er vooraf op in dat dit soort dingen in matchplay kunnen gebeuren. Door het vooraf te accepteren ben je er meer op voorbereid en kun je op het moment zelf gewoon handelen zoals je altijd zou doen. 

6. Oefen vooraf wat je in de baan te wachten staat

Tijdens de competitie speel je op veel verschillende banen met verschillende speelcondities. Op elke baan zijn er specifieke slagen of liggingen die je niet op je eigen baan tegen komt. Bepaalde tee schoten, chips uit hoog gras, schuine liggingen, bepaalde putts op de green, etc. Zoek deze situaties bewust op tijdens het voorspelen en tijdens het inspelen op de competitiedag zelf. In specifieke spelsituaties hebben we instinctief de neiging om terug te vallen op eerdere ervaringen. Door goede ervaringen vooraf te creëren voorkom je twijfel en onzekerheid als de situatie zich daadwerkelijk voor doet. Als je bepaalde slagen van de tee of naar bepaalde greens lastig vindt, kun je deze ook extra op de drivingrange trainen door in gedachten de situatie in te beelden terwijl je ballen slaat. Ons brein maakt geen onderscheid tussen fantasie of werkelijkheid. Situaties tijdens het trainen in gedachten simuleren zorgt dat je bent voorbereid als de situatie zich daadwerkelijk voor doet in het echt.

7. Geef pas op als het klaar is

Het is misschien wel de meest bekende uitspraak in matchplay, maar dat komt ook door de vele succesverhalen die voortkwamen vanuit grote achterstand. Een van de meest bekende van de afgelopen jaren is misschien wel de historische comeback van het Europese team tijdens de Ryder cup op Medinah. Ook wel "The Miracle of Medinah" genoemd. De Europeanen stonden op de laatste dag met 10-6 achter en wisten uiteindelijk met 14,5 tegen 13,5 van Amerika te winnen. Het team en de spelers namen zich vooraf voor om voor elke slag te vechten en samen geschiedenis te schrijven. Dit is precies wat wij ervan kunnen leren. Juist als je ver achter staat wil je kansen blijven zien, hoe uitdagend dat ook is. Zie elke slag als een nieuwe mogelijkheid om dichterbij je tegenstander te komen. Speel voor het succesverhaal wat je achteraf zou kunnen vertellen en houd je vast aan de vele succesverhalen die er zijn. Het is pas klaar als het klaar is!

8. Blijf in het moment

In matchplay is de neiging om je te laten meeslepen door gebeurtenissen, opmerkingen van anderen of directe confrontaties in het spel met je tegenstander. Het gevaar is dat je gaat nadenken over gebeurtenissen waardoor je te veel in je hoofd gaat zitten en niet goed meer op je gevoel kunt spelen. Breng je aandacht steeds terug naar het moment, in het hier en nu. Hierdoor kom je uit je denken en ben je beter in staat om de volgende slag met al je aandacht in het moment te kunnen uitvoeren. De beste manier om in het moment te komen is door zintuigelijk waar te nemen. Zie wat je ziet in je omgeving, hoor de geluiden om je heen en voel hoe je beweegt als je loopt. Ervaar vooral tussen slagen door wat er zich in het moment afspeelt zodat je jezelf scherp zet voor de volgende slag.

9. Maak samenwerkingsafspraken

Het spelen in een team is succesvoller als je elkaar begrijpt, elkaar respecteert en elkaar kunt motiveren. In de praktijk zie je dat teams en met name foursome koppels vaak niet goed functioneren op dit gebied. Iedereen heeft een eigen karakter en persoonlijkheid. Wil je goed presteren als team, dan is het essentieel om dit als basis te nemen voor een goede samenwerking. Bespreek vooraf hoe je met elkaar om gaat en wat jullie beide belangrijk vinden in het spel. Wat vinden jullie prettig of juist niet? Waarmee help je elkaar in de baan of juist niet? Wanneer zeg je iets wel of juist niet? Denk vooral vanuit de ander en niet alleen vanuit jezelf. Het gaat om samenspel, niet alleen om je eigen spel.

10. Evalueer en communiceer

Vaak leer je het meest na de wedstrijd. Door achteraf te kijken naar wat je kunt leren van gebeurtenissen en hoe dingen beter kunnen, maak je de meeste groei door. Toch zie je dat hier als team vaak weinig tot geen tijd voor wordt genomen. Zonde, want hierdoor mis je een kans om elke week weer iets beter te zijn dan de week ervoor. Plan met je gehele team een vast moment om met elkaar te evalueren, bij voorkeur aan het einde van de competitiedag. Hoe was de samenwerking met de foursome koppels onderling? Wat kan er beter? Wat ga je precies doen om het de volgende keer beter te doen? Zorg dat je met het team een omgeving creëert waar verbeterpunten worden gezien als feedback en niet als kritiek. Feedback is een kans om te leren en te groeien.

Succes met het toepassen van deze tips! Heb je interesse in een mentale training speciaal voor je eigen team of presentatie voor alle teams op je club? Klik hier en vul het contactformulier in, dan neem ik z.s.m contact met je op.


share